AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  Conectare  

 

 Vancouver International (YVR / CYVR)

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
AutorMesaj
Doru Negru
Airport Level
Airport Level
Doru Negru

Numarul mesajelor : 37
Varsta : 40
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/02/2011

Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty
MesajSubiect: Dupa cum am promis, un mini-ghid al Vancouver-ului.    Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 EmptyMier 15 Aug 2012, 09:06

Dupa cum am promis, un mini-ghid al Vancouver-ului.

Primul contact este, cel mai frecvent, cu aeroportul. Mare, frumos, bine organizat. Dacă aveți timp, există semne prin aeroport spre un “Observation area”; nu pot să mă pronunț asupra calității acestui punct de observație întrucat nu am ajuns acolo.

Dacă aveți nevoie de informații în plus și aveți un smartphone, aveți wi-fi gratuit pe perioadă nelimitată și rapid în ciuda numărului destul de mare de utilizatori în aeroport - ceea ce nu am întâlnit în foarte multe aeroporturi (în unele e numai cu bani, și de calitate proastă - gen Heathrow, în altele există o perioadă de 15-60 de minute gratuite apoi contra cost - de exemplu Frankfurt).

Ca să ajungeți din aeroport în oraș cea mai rapidă variantă este metroul; urmăriți săgețile spre canada line și ajungeți la platformă. Biletele se cumpără de la niște automate de pe peron și spre centru costă 7,5$ (doua zone, sunt mai scumpe la aeroport decat in restul statiilor din oraș pentru că aici se aplică și o taxă specială pentru pasageri), validarea se face la niște borne de langa automatele de bilete. Metroul este automat, ceea ce înseamnă ca la capete există posibilitatea de a vedea pe geam înainte / în urmă, neexistând o cabină a mecanicului. Frecvența de circulație este de circa 7-8 minute în timpul zilei și 20 de minute noaptea, cu ultima plecare spre centru aproape de ora 1 am.

Prima parte a traseului este supraterană, apoi după vreo cateva sțatii metroul intră în tunel. Până în centru e distanță destul de mare, așa că, dacă puteți, luați loc pe scaun. Metrourile sunt mai mici decât cele din alte orașe, fiind alcătuite numai din doua vagoane cu comunicare intre ele, și în timpul zilei se pot umple repede în cazul în care sunt multi pasageri care decid sa ia metroul. Vestea buna este că la aeroport este cap de linie, deci nu vine deja plin din altă parte.

Mai departe, în oraș faceți transferul pe una din celelalte linii de metrou sau pe transportul de suprafață pentru a ajunge la destinație. Puteți folosi google maps pentru a vă calcula traseul folosind transportul în comun, este bine pus la punct și chiar se respectă orele indicate în traseu.

Centrul Vancouverului este o zonă destul de restrânsă, de circa 3 / 2 km, ce poate fi ușor (și repede) străbătută pe jos. Pentru cei care vor să închirieze mașină trebuie menționat că parcarea este scumpă în centru și nici locuri nu se prea găsesc. E mult mai rentabil să veniți cu transportul în comun. Dacă stați la un hotel de renume din centru, și vreți să închiriați mașină, pregătiți-vă să scoateți încă odată prețul pe zi al mașinii pentru parcare - la Hyatt de exemplu am văzut afiș cu 40$ / zi self parking și 50$ / zi valet parking - fără bacșișul valetului, evident (iar pe un Ford Focus am dat 49$/zi la Budget). O alternativă la aceste hoteluri sunt parcările publice, scumpe și ele (20$/zi) dar care în lumina celor spuse mai devreme apar mult mai ieftine și mai accesibile.

Despre Canada:
- limita de viteză pe autostradă este de (numai) 100 km/h. Până în 120, eventual iei un avertisment, peste, amenzile pleacă de la 100$ la 130 km/h, 220$ la 140 și 300$ la 150 și merg până la 10.000$ pentru depășirile de peste 50 km/h ale limitei de viteză. Da. Până la zece mii de dolari. Plus că se suspendă permisul și se confiscă mașina - pe loc.

- benzina e cam 1,3$/l

- se circulă pe partea dreaptă (ca la noi)

- se măsoară în km, litri, grade celsis

- mai toate prețurile afișate sunt fără taxe. Adică se mai adaugă un procentaj variabil în funcție de produs când ajungi la casă și vrei să plătești. Dacă ai numai 10 $ în buzunar nu încerca să cumperi ceva de 9.99$ că nu o să îți ajungă banii Smile

Ca să vedeți centrul, aveți mai multe opțiuni:
- luați o hartă de la hotel și plecați la plimbare pe jos;

- cumpărați un abonament de o zi pe transportul în comun, costă 9$ și îți asigură acces la o rețea vastă și bine pusă la punct;

- cumpărați un bilet la hop on hop off - cel mai scump, în jur de 40$, dar dacă cumperi tot de la agent și un bilet la acvariu, primești gratuit a doua zi de acces pe autobuzele lor și scapi de o coadă monstruoasă la acvariu. În plus, fie șoferul are rol și de ghid (vancouver trolley - eu cu ei am fost, au autobuze făcute după modelul tramvaielor din San Francisco), fie o înregistrare în mai multe limbi (big bus parcă se numea) îți povestește depre ceea ce vezi și locurile pe unde treci. Părerea mea e că e mai bun autobuzul cu ghid șofer, e mai interactiv, poți să pui întrebări și să afli unele “secrete”; nouă ne-a făcut recomandări foarte bune în ceea ce privește unele chestii de văzut (gen Queen Elizabeth Park, care nu e în centru) și locuri de mâncat bine.

Ce ar fi de văzut prin centru:
- Canda Place, unde au fost centrul olimpiadei din 2010, cu flacăra olimpică, centrul de presă și alte clădiri, acum transformată în centru pentru vapoarele de croazieră și centru de conferințe. E pe malul apei în portul Vancouver. Bonus: în dreptul Canada Place se află și Vancouver Harbour Water Airport; în timpul zilei cam la 5-10 minute decolează sau aterizează un hidroavion. Vezi toată acțiunea de aproape, fără bătăi de cap ca la aeroporturile mari unde ba mai e un stâlp, ba un gard, ba un agent de pază care zice că nu e voie... Dezavantajul e că după 25 de minute vezi cam toate avioanele (de Havilland Beaver, Otter și parcă și un Twin Otter de la vreo 3-4 companii, cea mai mare fiind Harbour Air);

- Waterfront, Coal Harbor - fostă zonă industrială care acum vreo 15-20 de ani avea aromă de Ferentari, acum cartier rezidențial de lux cu zgârie nori sticloși;

- West end, din nou zonă rezidențială, dar cu căsuțe cochete;

- Davie street, strada lor de shopping. Pe mine nu m-a impresionat, dar eu nu fac parte din targetul lor Smile

- False creek, un golfuleț în sudul downtown-ului, plin de iahturi și bărcuțe. Bonus: plimbarea cu mini-ferriboat-ul pe apele golfului.

- Granville Island - o insulă - fostă zonă industrială - unde acum se află o piață foarte cochetă, buticuri, magazinașe. Ghidul de pe hop-on ne-a zis că e cea mai vizitată atracție din Canada, cu mai mulți turiști decât Niagara. Nu știu dacă așa este, dar lume era puhoi. Duceți-vă dimineața până în 11 dacă vreți să aveți loc de întors. Papa bun, indiferent dacă vreți mâncare indiană, chinezească, italiană sau ce altceva vă mai trece prin minte. Înghețată și mai bună.

- Gastown, cartier cochet cu străzi pavate și terase ispititoare. De văzut: statuia celui care a înființat cartierul, o clădire care amintește de Flatiron bldg din New York, ceasul cu aburi - steam clock

- China Town - cartierul chinezesc vechi, cu piețe tradiționale și legume / fructe proaspete din împrejurimi la prețuri mici (cel puțin pentru Canada); gradina DR. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden, votată de National Geographic cea mai pitorească grădină urbană din lume.

- Stanley park - e ditamai pădurea, pe o peninsulă în capătul de vest al Downtownului. Are o suprafață imensă, fiind doar puțin mai mică decât downtownul. Teatru de vară, restaurante, terase, locuri de joacă pentru copii, acvariul, plus vreo 7-8 km de alee pe malul apei, vreo 3 plaje și o (ditamai) piscină.

- Parcuri. Foarte multe parcuri, de la cele cât palma la ditamai pădurea în Stanley park. Uitați-vă cu atenție la zgârie-nori. Au pomi si arbuști plantați pe terase la diverse etaje. Unul pe lângă Beach Avenue are ditamai copacul pe acoperiș.

Prin împrejurimi
Vancouver e un oraș aflat la granița între munte și mare. Ai oceanul într-o parte, cu plaje, bărci și hidroavioane, iar înspre nord încep munții. Foarte aproape, poți să iei autobuzul din oraș până la ei. Noi am luat o mașină și am văzut așa:

- Deep Cove e un cartier rezidențial cochet de partea cealaltă a portului Vancouver. Căsuțe drăguțe, terase, plajă, parcuri, poți să închiriezi o barcă sau o placă de surf să te plimbi pe apă. Foarte liniștit.

- Mount Seymour - la doi pași de Deep Cove e muntele - vreo 1000 de metri înălțime în parcarea de sus. Trasee de plimbat pe jos vara, pârtii de schi iarna. Tocmai montau un nou telescaun pentru sezonul de schi 2012-2013. Un punct de belvedere ceva mai jos pe drum, se vede frumos estul Vancouverului. Am văzut căprioare păscând liniștite pe marginea drumului, obișnuite cu turiștii și mașinile.

- Lynn Canyon park - un parc cu intrarea liberă, un pod suspendat peste ditamai canionul, trasee de mers pe jos prin pădure. Foarte frumos, foarte îngrijit. Bonus: 30 foot pool - o cascadă cu un mic lac la bază, nu foarte mare ca suprafață dar suficient de adânc - 30 de picioare sau 10 metri. Lumea face baie în lac, cei care au tupeu sar de pe stâncile de pe margine în el. Apa e rece, dar merită.

- Grouse Mountain - un munte pe care se urcă cu telecabina (probabil și pe jos) ca să vezi întreaga panoramă a Vancouverului. Telecabina merge pana pe la 10 seara, asa ca poți vedea apusul și luminile orașului înainte de a te întoarce acasă. Bonus: urși grizzly, spectacol cu păsări de pradă, spectacol cu tăietori de lemne, o turbină eoliană în care te poți urca să vezi lumea și mai de sus, trasee de plimbat pe jos, plimbări cu elicopterul.

- Capilano suspension bridge park. Tot pe drumul spre Grouse Mountain, pe la jumătatea drumului. Alt pod suspendat peste alt canion, și mai mare. Parc de aventuri, cu poduri între copaci, alei prin pădure, un pod semicircular atârnat pe buza prăpastiei și înca o grămadă de chestii de făcut.

- Capilano Lake, între suspension bridge și Grouse mountain. Lac de acumulare. Nu am mai ajuns și la el din lipsă de timp.

- Cypress provincial park - încă un munte pe care se urcă, mulți oameni cu bicicletele de off-road. Aici s-au desfășurat o parte din evenimentele de la JO din 2010. Trasee de plimbat vara, pârtii de ski, cross-country ski și altele. Punct de belvedere de unde se vede tot Vancouverul.

- Lighthouse park - o pădure cam de 1 km / 1 km pe marginea oceanului, dar la munte. Poteci pe care să te plimbi. Cei fără antrenament or să scoată limba. Farul nu e cine știe ce, dar puțin mai departe de el sunt niște stânci de pe care se vede minunat apusul. Luați un GPS care să vă ghideze că altfel vă ies ochii până nimeriți la el.

- Horseshoe bay - o localitate mică pe malul golfului cu același nume, de unde pleacă ferryboaturi. Căsuțe cochete, peisaj de vis.

- Marine drive - o șosea, paralelă cu autostrada, care merge pe malul oceanului de la Horseshoe bay înspre podul Lions Gate spre oraș. Marcată ca “scenic drive”, chiar este un peisaj superb.

Tot ce am zis aici a durat cam o zi, de la 9 dimineața pe la 10 seara, cu mașina, în condițiile în care nu ne-am plimbat foarte mult pe poteci de munte.

Dacă aveți o zi și o mașină la dispoziție, faceți o plimbare până la Whistler. E un orășel de munte la vreo 2 ore de mers cu mașina de Vancouver, iar drumul până acolo (botezat Sea to Sky Highway) e de vis - a fost votat în primele 5 cele mai pitorești trasee de condus din lume, dacă mergeți pe el o să înțelegeți de ce. Drumul merge pe marginea unui fiord pana la Squamish, după care urmează cursul unui râu în sus prin munți pe la Whistler și mai departe până la Pemberton. Lângă Squamish este cascada Shannon, care merită văzută.

Whistler, stațiune montană, și aici s-au desfăsurat o parte din evenimentele de la JO, are parcul lui olimpic cu torța proprie. Orășelul de jos e mic și elegant, în stilul orășelelor din Alpi. Poteci de plimbări, cascade, lacuri, plaje. Cel mai lung sistem de transport pe cablu din lume, cu telegondole și telescaune. Cea mai înaltă telegondolă din lume, între 2 vârfuri (Whistler și Blackcomb) cu cea mai mare distanță între stâlpi. O telegondolă care face 35 de minute din vale până în vârf, nu pentru că s-ar mișca încet ci pentru că este chiar atât de lungă. Iarna, sporturi de iarnă, pârtii de ski, bob, sanie etc, vara plimbari, mountain biking la greu (pe un telescaun alterneaza un scaun pentru pasageri cu un scaun-rack pentru biciclete). Tot vara, daca îți permiți, heli-ski - adică te ia elicopterul din vale cu echipamentul de schi și te duce pe un vârf suficient de înalt unde încă este zăpadă ca să schiezi după pofta inimii.

Pe drumul de întoarcere sunt destul de multe puncte de belvedere, cu mici parcări unde să lăsați mașina. Merită pauzele, nu neapărat lungi dar dese.

Cam asta ar fi ce am considerat ei că ar fi de văzut / făcut într-o săptămână. Pentru mai multe detalii, tot la Canada place, este centrul de informații pentru turiști. Intrați și întrebați-i ce ar mai fi de văzut, poate mai au alte idei de care eu nu am știut (sau nu mi s-au părut interesante).

Dacă aveți timp, duceți-vă la Victoria, pe insulă. E la vreo 20-30 de minute cu avionul sau 3 ore cu ferryboatul. Biletele de avion - în jur de 220 $/pers dus întors cu Air Canada de la YVR sau 250$ cu Harbour air din port, sau 15 (20?) $ cu ferry ca pasager pe jos.

Pentru cei cu viză de State, Seattle e la vreo 2 ore și jumătate cu mașina iar Everett la numai vreo 2 ore de Vancouver.

O să urmeze și poze din călătoriile mele, dar mai încolo că am multe de sortat și timpul e puțin.

Drum bun și vreme bună!

Sus In jos
http://dorunegru.ro
valavia
Administrator
valavia

Numarul mesajelor : 2881
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/08/2008

Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty
MesajSubiect: Re: Vancouver International (YVR / CYVR)   Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 EmptyMier 15 Aug 2012, 11:33

Diesel, Doru, va multumesc pentru sfaturi si indrumari!

Mai am totusi o intrebare pentru cunoscatori. Voi zbura pe ruta OTP-AMS-YYC-YYJ iar intrebarea mea este legata de bagajul de cala. Va trebui sa il ridic la YYC pentru vama si apoi sa fac iar check-in sau bagajul se duce pana la YYJ si doar eu trebuie sa fac formalitatile de intare in Canada, fara bagaj dupa care am duc la tranzit?

Diesel, am 5 ore de stat in YYJ, poate reusim sa bem o bere si sa facm o poza cu steagul PhotoAVIA Smile
Sus In jos
ALMI
Flight Level 200
Flight Level 200
ALMI

Numarul mesajelor : 279
Varsta : 46
Localizare : Vancouver, Canada
Data de inscriere : 16/09/2008

Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty
MesajSubiect: Re: Vancouver International (YVR / CYVR)   Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 EmptyMier 15 Aug 2012, 18:08

Salut Vali,

Nu sunt sigur 100% dar daca ti-ai cumparat biletul pana in Victoria si doar faci escala in Calgary ar trebui sa faci formalitatile de intrare in Canada si apoi sa treci la tranzit printr-un coridor special care nu-ti va permite sa te intalnesti cu nimeni care vine din afara aeroportului. Daca intre Calgary si Victoria ai cumparat bilet separat, atunci trebuie sa-ti iei bagajul, sa faci vama si sa faci check-in din nou.

Drum bun.

Mihnea
Sus In jos
Skylink
Membru activ
Skylink

Numarul mesajelor : 218
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 07/01/2009

Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty
MesajSubiect: Re: Vancouver International (YVR / CYVR)   Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 EmptyMier 15 Aug 2012, 19:28

Formalitatile vamale( custom clearence ) sunt facute la primul punct de intrare pe teritoriul canadian, indiferent daca esti in tranzit sau nu cheers
Sus In jos
DIESEL
Flight Level 100
Flight Level 100
DIESEL

Numarul mesajelor : 131
Varsta : 27
Localizare : Calgary, Canada
Data de inscriere : 30/11/2008

Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty
MesajSubiect: Re: Vancouver International (YVR / CYVR)   Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 EmptyMier 15 Aug 2012, 21:15

valavia a scris:
Diesel, Doru, va multumesc pentru sfaturi si indrumari!

Mai am totusi o intrebare pentru cunoscatori. Voi zbura pe ruta OTP-AMS-YYC-YYJ iar intrebarea mea este legata de bagajul de cala. Va trebui sa il ridic la YYC pentru vama si apoi sa fac iar check-in sau bagajul se duce pana la YYJ si doar eu trebuie sa fac formalitatile de intare in Canada, fara bagaj dupa care am duc la tranzit?

Diesel, am 5 ore de stat in YYJ, poate reusim sa bem o bere si sa facm o poza cu steagul PhotoAVIA Smile


Salut Valavia, pe ce data veniti in Calgary, ca sunt plecat dupa 18 August pana pe 8 Septembrie in vacanta, dar depinde ce zi ca pe 25,26, 27 sunt in oras. Customs se face in Calgary, dupa ce treci de immigration, faci check-in in the secured area, dupa treci de international arrivals, si intri in terminal. Ma gandesc ca zbor cu WestJet (KLM codeshare) si dupa merge la Concourse D pentru security and your flight.

Concourse D flights are other carriers than air canada. All Westjet flights depart from Concourse D( Except US bound flights) KLM, British Airways and Condor depart from Concourse D.
Sus In jos
https://www.facebook.com/MadeInRomania
valavia
Administrator
valavia

Numarul mesajelor : 2881
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/08/2008

Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty
MesajSubiect: Re: Vancouver International (YVR / CYVR)   Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 EmptyJoi 16 Aug 2012, 22:04

Va multumesc inca o data pentru informatii.

Diesel, eu o sa ajung pe 19 la pranz in Calgary si am cursa seara spre Victoria asa ca nu reusim din pacate sa ne vedem.

Almi, poate noi reusim sa ne vedem ca o sa fiu in Vancouver cateva zile la plimbare si sper sa apuc si cateva ore la spotting. Lasa-mi un nr de tel si email pe privat te rog.
Sus In jos
Continut sponsorizat
Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty
MesajSubiect: Re: Vancouver International (YVR / CYVR)   Vancouver International (YVR / CYVR) - Pagina 8 Empty

Sus In jos
 
Vancouver International (YVR / CYVR)
Sus 
Pagina 8 din 8Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ROMANIAN SPOTTERS :: SPOTTING :: Aeroporturi din strainatate - Airports outside Romania :: America de Nord-
Mergi direct la: